Hoe moet je een spreekbeurt houden?
Hoe moet je een spreekbeurt houden?
Voor de meeste kinderen is het vanaf groep 4 of 5 tijd voor de eerste spreekbeurt. Best spannend voor je kind, maar ook voor jou! Want: Hoe help je je kind hierbij? Wat zijn leuke onderwerpen voor een spreekbeurt? Hoe maak je samen een goede PowerPoint? En hoe ga je om met zenuwen bij je kind? Op deze pagina vind je handige tips en kun je het LOI Kidzz spreekbeurtpakket downloaden.
Hoe help ik mijn kind met een spreekbeurt?
Hoe kun je als ouder(s) je kind het best helpen met bijvoorbeeld het kiezen van een onderwerp en informatie zoeken? Met deze 5 tips gaat het helemaal goedkomen met die spreekbeurt!
Tip 1. Kies samen een onderwerp
Vertellen gaat makkelijker als je er al veel vanaf weet en enthousiast bent. Laat je kind dus een onderwerp kiezen dat hem of haar aanspreekt. Maar wat maakt een onderwerp geschikt? Hoe ouder je kind is, hoe ingewikkelder en diepgaander het onderwerp kan zijn. Een spreekbeurt over honden en katten is in groep 4 heel geschikt, maar in groep 8 kan het beter over een iets moeilijker onderwerp gaan, zoals tsunami’s. Verderop hebben we per leerjaar een aantal spreekbeurtonderwerpen voor je op een rijtje gezet.
Tip 2. Laat je kind een opzet maken
Over welke dingen wil je kind vertellen? Laat je kind ongeveer 5 punten kiezen waar hij of zij wat meer over wil vertellen. Dat is genoeg en tegelijkertijd een goede oefening voor je kind. Later kun je je kind helpen en samen filteren wat de meest relevante informatie is om te vertellen tijdens de spreekbeurt.
Tip 3. Zoek samen naar informatie
Informatie zoeken kan natuurlijk op internet, maar het is ook heel leerzaam om samen naar de bibliotheek te gaan. Speuren naar informatie in boeken is hartstikke leuk om samen te doen. Vergeet ook niet om plaatjes te zoeken. Zoek wel altijd samen naar informatie en afbeeldingen, zodat je kind geen rare sites tegenkomt. Verder is het ook goed om alvast uit te leggen dat niet alles wat op internet staat waar is en wat betrouwbare bronnen zijn.
Tip 4. Maak samen een PowerPoint
Op veel scholen is het ook de bedoeling dat je kind een PowerPointpresentatie bij de spreekbeurt maakt. Erg leuk om samen met je kind te doen én ze leren er direct veel van. Tip: Zorg dat er niet te veel informatie op de slides staat. Een plaatje met wat steekwoorden is voldoende. Oefenen met de PowerPoint is ook belangrijk. Denk aan hoe je kind naar de volgende slide klikt en als je er een video inzet, hoe je ‘m kunt afspelen.
Tip 5. Laat je kind hardop oefenen
Laat je kind de spreekbeurt eerst uitschrijven en een paar keer hardop voorlezen. Daarna kan hij of zij proberen het in eigen woorden uit het hoofd te doen. De steekwoorden op de PowerPoint bieden daarbij houvast. Houd vervolgens thuis een oefenronde. Laat je kind de spreekbeurt bijvoorbeeld voor de spiegel houden of ga met het gezin op de bank zitten als oefenpubliek. Door een paar keer te oefenen krijgt je kind meer zelfvertrouwen en durft hij of zij met plezier voor een groep te praten!
Wat zijn leuke onderwerpen voor een spreekbeurt?
Wil je weten welke onderwerpen heel geschikt zijn voor een spreekbeurt? Check hieronder een paar tips per leerjaar.
Groep 4
- Sport en spel
- (Huis)dier
- Hobby
- Vakantieland of stad
Groep 5
- Beroepen
- Eten en drinken
- De natuur
- Leren typen met LOI Kidzz
Groep 6
- Het Heelal
- Een bekend persoon
- Disney
- Leren typen met LOI Kidzz
Groep 7/8
- Klimaatverandering
- Iets uit het nieuws
- Historische gebeurtenis
- Leren typen met LOI Kidzz
Spreekbeurt over LOI Kidzz
Zenuwen voor de spreekbeurt?
Plankenkoorts is heel normaal. Bijna alle kinderen zijn weleens zenuwachtig voor een spreekbeurt. Probeer er samen met je kind achter te komen wat er nodig is om het wél te durven. Misschien mag je kind de spreekbeurt samen met een klasgenootje doen, alvast een keer oefenen met de leerkracht in de klas of kan de leerkracht eerst een stukje vertellen, waarna je kind het stokje overneemt. Durft je kind écht niet? Stop dan met pushen en ga in gesprek met de school of het Centrum voor Jeugd en Gezin hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat je kind deze angst overwint.